2021-06-03 18:34:28• hírek • Agerpres

Jövőre fogadja el a kormány és a parlament az új nyugdíjtörvényt; 2023-tól lép hatályba

foto: gov.ro
foto: gov.ro

2022-ben fogadja el a kormány és a parlament az új nyugdíjtörvényt, amely 2023-tól lép majd hatályba - jelentette ki csütörtökön a kormányfő.

A kormányülést követő sajtótájékoztatón Florin Cîţu rámutatott, az általa vezetett kabinet a tervek szerint 2022 második negyedévében fogja elfogadni az új nyugdíjtörvény tervezetét, a parlament pedig 2022 negyedik negyedévében szavaz majd róla. A jogszabály 2023 első negyedévétől lép hatályba - tette hozzá.

Rámutatott, a nyugdíjrendszer fenntarthatóvá tétele összetett kérdés, amely - egyebek mellett - a magánnyugdíjakat is érinti, ezért nem lehet egyik napról a másikra megoldani, egyetlen törvénnyel, meglátása szerint több ezzel kapcsolatos tervezet is születni fog a következő időszakban.

A miniszterelnök szerint már 2023-ban sor kerülhet a nyugdíjkorhatár első emelésére a nők esetében.

"Láthatták, hogy Németországban is vannak ilyen módosítások, évről évre fokozatosan nő a nyugdíjkorhatár. Az, hogy nálunk milyen lesz a növekedés dinamikája, majd kiderül a tervezetből" - tette hozzá.

Megkérdezték tőle az újságírók, hogy az országos helyreállítási tervbe foglalt reformok előírják-e a magas és közepes nyugdíjak befagyasztását. A kormányfő erre válaszolva elmondta, az alacsony összegű nyugdíjak növelése képezi ugyan a prioritást, ez azonban nem jelenti azt, hogy a többi nyugdíj egyáltalán nem nő. "Azt viszont garantálom, hogy nem lesznek ad-hoc nyugdíjemelések. Vagyis nem fogjuk engedni, hogy valaki előálljon és bármiféle előzetes elemzés, fenntarthatósági jelentés nélkül azt mondja: Idén 70 százalékkal emeljük a nyugdíjakat" - magyarázta a miniszterelnök.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: